Šta su skimerski bazeni?

Skimerski bazeni su bazeni koji u strukturu zida poseduju deo, tj. rupu(skimer),  gde voda posredstvom mlaznica odlazi na filtraciju i na taj način se čisti i kruži u sistemu.

Šta su prelivni bazeni?

Prelivni bazeni su uglavnom bazeni za komercijalnu ili izuzetno “estetsku” upotrebu. Svoju namenu našli su u mnogim hotelima, banjama, gradskim bazenima, itd.

Kod ovih bazena proces kruženja vode je drugačiji od skimerskih, takoreći, voda kruži od dole ka gore i poseduju prelivni/kompenzacionu sud u koji odlazi višak vode koji se stvara ukoliko se u bazenu nađe poveći broj kupača.

Postoji više “podela” ili “razlika” izmeđju skimerskih i prelivnih bazena od kojih ćemo neke pomenuti:

Ekonomičnost:

Skimerski bazeni su jeftiniji za 30%  od prelivnih jer je za prelivne potrebna izrada prelivnih kanala i prelivnog suda. Prelivni sud se koristi kao skladište za vodu iz bazena u koje voda dolazi u zavisnosti od broja ljudi u bazenu.

Namena:

Porodični bazeni ili bazeni za manje hotele su uglavnom skimerski jer su za privatnu upotrebu pa je broj kupaca uglavnom isti ili bar približno isti.

Javni i komercijalni bazeni se uglavnom izrađuju kao prelivni iz razloga što je teško predvideti koji broj kupača će biti u isto vreme prisutan u vodi. Ukoliko broj kupača pređe predviđenu količinu, voda iz bazena odlazi u prelivni sud i nakon toga se vraća u bazen.

Koji od ova dva bazena je bolje odabrati i od čega zavisi izbor?

Izbor zavisi kako od namene tako i od raspoloživog budžeta. Što se tiče funkcionalnosti, ukoliko se sva oprema pozicionira i instalira pravilno – bazen će imati svoj funkcionalnost i oba sistema će davati rezultate.

Koje su cene ovih bazena?

Prelivni bazeni su skuplji od skimerskih zbog dodataka prelivnog suda i zbog drugačijih pozicija opreme kao i većeg utroška materijala pri izradi.

sr_RSSerbian
0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša korpa je praznaDodaj u Korpu